Ons dekbed advies

Dekbed informatie

Dekbedden zijn er in verschillende uitvoeringen en maten. Welk dekbed voor jou het meest geschikt is, hangt af van je persoonlijke situatie. De informatie die je nodig hebt bij deze persoonlijke keuze, kun je hieronder vinden.

Warmteklasse

Een dekbed moet vanzelfsprekend lekker warm zijn. Maar wat voor de één warm genoeg is, is voor de ander te koud. Om aan deze verschillen tegemoet te komen bestaan de Castella dekbedden in verschillende diktes. Deze verschillende diktes zijn ondergebracht in de volgende 4 warmteklassen, die weergegeven staan op de etiketten van de Castella dekbedden:

Klasse 1

vanaf 8.8 cm. Dit zijn dikke dekbedden waarvan je veel profijt kunt hebben als je een koude slaapkamer hebt of als je het snel koud hebt.

Klasse 2

van 6.2 tot 8.2cm. Deze dikte zorgt voor een gemiddelde warmte-isolatie. Omdat iedere persoon ongeveer dezelfde lichaamstemperatuur heeft, zullen deze dekbedden bij de meeste mensen favoriet zijn.

Klasse 3

 van 4 tot 5,7 cm. Is jouw slaapkamer goed verwarmd of heb je het sowieso snel warm, dan is deze klasse zeer geschikt voor jou.

Klasse 4

van 2 tot 3.4cm. Dit zijn de echte zomerdekbedden die je zelfs tijdens warme nachten nog optimaal comfort bieden.

Wil je één dekbed aanschaffen dat geschikt is voor alle seizoenen? Kies dan voor een 4-seizoenen dekbed. Het 4-seizoenen dekbed bestaat uit een dun deel geschikt voor de warme zomerdagen (warmteklasse 4 ) en een iets dikker deel geschikt voor de lente en de herfst (warmteklasse 3). Voor de koudste winterdagen zijn de twee delen te koppelen tot een extra dik winter dekbed (warmteklasse 1). Op deze manier kun je jouw dekbed zo samenstellen voor ieder seizoen.

Afmetingen

Kies altijd voor een dekbed dat over beide bedranden valt wanneer je eronder ligt. Bij een tweepersoonsbed van 180 centimeter breed, is een dekbedbreedte van 220 centimeter of 240 centimeter geschikt. De standaard breedtemaat voor een eenpersoons dekbed is 140 cm. Daarnaast zijn er afwijkende maten verkrijgbaar voor als je relatief groot of klein van postuur bent.

Dekbedvulling

Wat is jouw ideale dekbed? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur en persoonlijke situatie. Dit zijn de voordelen van de verschillende materialen:

Dons

Dons is zeer veerkrachtig en heeft daarbij een hoog vermogen om transpiratievocht af te voeren. Bij normaal onderhoud (regelmatig luchten en opschudden) zal een donzen dekbed dan ook niet snel klam aanvoelen en is wassen niet noodzakelijk. Daarnaast is dons extreem licht. Een klein donspercentage (in gewicht) geeft daarmee een groot aandeel in volume. Hogere dons percentages vind je alleen in zeer luxe dekbedden.

Synthetische merkvezels

Synthetische merkvezels zijn bolletjes of vlies van synthetisch materiaal met een sterk verbeterde isolatie en vochtregulatie. Deze vezelbolletjes zijn zeer zacht en luchtig, maar behouden daarbij wel hun veerkracht. Synthetische vezels zijn het makkelijkste in onderhoud van alle vulmaterialen.

 

Huisstofmijt

Heb je een huisstofmijtallergie? Kies dan voor een dekbed dat huisstofmijt remt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een dekbed waarbij de buitenkant is behandeld. Dit maakt het dekbed schimmel-, bacterie- en huisstofmijtwerend. Kies je voor een donzen dekbed, let dan op het Nomite label. Donzen dekbedden met het Nomite label hebben een tijk (buitenkant dekbed) dat zo fijn geweven is dat de huisstofmijt geen kans krijgt om het dekbed binnen te dringen. Verder is het regelmatig opschudden en luchten van je dekbed van belang om huisstofmijt tegen te gaan. Zie de onderhoudstips pagina voor meer tips en informatie over het behouden van een huisstofmijtvrije slaapkamer en dekbed.